Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknolojik Üs Oluyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknolojik Üs Oluyor

Türkiye’deki ilk Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (MCBÜ-AKÜM) hayata geçiyor
Manisa Teknokent ile Zafer Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda geliştirilen “Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (MCBÜ-AKÜM) Güdümlü Projesi” ile “Manisa Teknokent-Vestel İş Birliği ve Destek Protokolü” imza töreni, 6 Haziran 2018 tarihinde MCBÜ Rektörlüğünde gerçekleştirildi.
İmza törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Adalet Komisyonu Başkanı Şahap Mutlu, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Yunusemre Kayamakamı Ahmet Erdoğdu, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Kalkınma Bakanlığı Yetkilisi Uzm. Hüseyin Ulubeyli, Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarpel, Vestel Elektronik Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Bilal Gümüş, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Çipiloğlu,  Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, MCBÜSEM Müdürü Prof. Dr. Mahmut Karğın, Teknokent yönetim kurulu üyeleri, Teknokent ortakları, proje iştirakçisi olan Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanları ve firmaların temsilcileri katıldı.
Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (MCBÜ-AKÜM) güdümlü projesi kapsamında Manisa Teknokent bünyesine; tasarım, ileri mühendislik analizi yazılımları, tersine mühendislik tarayıcıları, yeni teknolojileri içeren profesyonel 3D yazıcılar, ön seri imalat sistemleri, talaşlı imalat makineleri, sanal gerçeklik ve endüstri 4.0 uygulamaları katılacak.
Bu Merkezin bölgemizde ve ülkemizde henüz bir örneği bulunmuyor. Firmalar ve girişimciler, Merkez sayesinde üretecekleri ürünün tasarımından üretimine kadar bütün aşamalarını tek bir çatı altında gerçekleştirebilecek.
Ülkemizin en büyük kuruluşlarından biri olan Vestel Şirketler Grubu da projeye 6 Haziran tarihi itibariyle ortak oldu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Teknokent ve Vestel işbirlikleri, bu Merkez üzerinden artarak devam edecek. Vestel, Ar-Ge faaliyetlerinin bir kısmını, prototipleme ve start-up şirketlerinin ürün geliştirmelerini Manisa Teknokent bünyesindeki bu Merkez üzerinden, üniversite sanayi iş birliği içerisinde gerçekleştirecek.
Erce Şengül, “Merkez; Tasarım, Analiz ve Tarama Bileşeni (TAT), Prototipleme ve Sanal Gerçeklik Bileşeni (PSG) ve Akıllı Sanayi Uygulamaları Bileşeni (ASU) olarak üç farklı bileşenden oluşacak.”
İmza Töreni, Zafer Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Başkanı Erce Şengül’ün proje hakkındaki sunumu ile başladı. Şengül, “Proje kapsamında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yerleşkesinde Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (AKÜM) kurulması planlanmaktadır. Bu merkez sayesinde, öncelikli olarak Manisa ili olmak üzere TR33 Bölgesi’nde faaliyet gösteren imalat sanayisi firmalarının tasarımcı ve yenilikçi ürün geliştirme kabiliyetlerinin artırılması, bu firmaların Endüstri 4.0’a uyum ve geçiş sürelerinin hızlandırılması, tasarım, ürün geliştirme ve Endüstri 4.0 konularında nitelikli iş gücünün oluşturulması ve ülkemizin dışa bağımlı olduğu katma değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesi sağlanacaktır.  Kurulacak olan merkez; Tasarım, Analiz ve Tarama Bileşeni (TAT), Prototipleme ve Sanal Gerçeklik Bileşeni (PSG) ve Akıllı Sanayi Uygulamaları Bileşeni (ASU) olarak üç farklı bileşenden oluşacaktır. Bununla birlikte bu proje, Manisa Savuma Teknolojileri Geliştirme Kümesi (MASTEK) güdümlü projesinin 1. fazı olup, proje ile özellikle tasarım ve prototipleme konularında gerekli teknik ve beşeri altyapının oluşturulması amaçlanmaktadır. Toplam bütçesi 6.500.000 TL, Ajans katkı payı: 4.875.000 TL, eş finansmanı 1.625.000 TL’dir” dedi.
Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, “Manisa Teknokentte, 80’i aşan firmayla %100 doluluk oranına ulaştık.”
Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, “Teknokentimiz 2017 yılı Nisan ayında açıldı ve 14 ay geçti. Bu sürede 80’i aşan firmasıyla %100 doluluk oranına ulaştı. Bunun yanında, firmalarımız şu an itibarıyla 6,5 Milyon TL’lik hakem sürecinden geçmiş TÜBİTAK destek fonlarına ulaşma imkânı elde etti ve Teknokentte artık seri üretime geçecek prototipler çıkmaya başladı. Türkiye’nin çok bahsedilen bir ekosistem olma meselesini de Manisa’da, hatta TR33 Bölgesinde gerçekleştirmiş olduk. İmzalayacağımız bu proje, aslında bir projeler demetinin ilk ayağı ve bunun devamı da olacak. AKÜM projesinde sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin de gurur kaynağı olan Vestel’in, bu projeye teknik ve mali destek verecek olması, geliştirdiğimiz projenin ayaklarının yere bastığını gösteren bir husustur” dedi.
Murat Sarpel, “2017 yılında, 100’ün üzerinde patent başvurusuyla Türkiye’nin açık ara patent şampiyonu olduk.”
Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarpel; bu projenin, sanayi ve üniversite iş birliğinde çok önemli bir adım olduğunu dile getirerek, “Bu adımın ülkemizdeki diğer kurumlar için de örnek olmasını yürekten diliyorum. Vestel olarak ar-ge çalışmalarına, kurulduğumuzdan beri yani yaklaşık 30 yıldır devam ediyoruz. Şu an 8 ar-ge merkezimizde, 1600’ü aşkın ar-ge personelimizle sürekli çalışma halindeyiz. Zaten dünya ölçeğinde var olabilmenin de başka bir seçeneği yok. 2017 yılında 100’ün üzerinde patent başvuruyla Türkiye’nin açık ara patent şampiyonu olduk. Avrupa’da da patent başvurusu yapan firmalar arasında ilk 50 içinde yer aldık. Bu payelere ulaşan Türkiye’deki ilk ve tek şirketiz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Teknokentinde geçen sene itibariyle yer almaktan büyük bir gurur ve onur duyuyoruz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin bu merkezi ile çok iyi fikirlere sahip olan, ancak nasıl hayata geçireceklerini bilmeyen kişilere yardımcı olmak istiyoruz. Ar-Ge merkezlerimizdeki çalışanlarımız aracılığı ile bu merkezde onlara yol göstereceğiz. Belki de kaybolacak pek çok yeni fikri ayakta tutmalarını ya da yıllarca sürecek çalışmalarını aylar içinde bitirmelerini sağlayacağız. Üniversitemizde bu alanda gerçekten olağanüstü bir çalışma var ve bir başka örneği de yok. İnşallah herkese örnek oluşturacak” dedi.
Veli Oğuz, “Proje hazırlık sürecinde, detaylı iş analizleri ve fizibilite çalışmaları yapılarak, projenin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği somut bir şekilde ortaya kondu.”
Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, “27 Eylül 2017 tarihinde Sayın Valimizin himayelerinde projemizin mutabakat toplantısını gerçekleştirmiş; Manisa’mızda yenilikçi ve ileri teknoloji ürün geliştirilmesi için önemli bir merkez olmaya namzet MCBÜ-AKÜM için proje geliştirme çabalarına başlamıştık. Söz konusu çalışmalar kapsamında, sadece belirli imalat sanayisi sektörlerine yönelik ürün geliştirilmesinin ötesinde, projenin çok daha büyük bir potansiyel oluşturabileceğini tespit etmiş; üniversitemizin çok değerli girişimleri ve Kalkınma Bakanlığımızın da desteği ile proje konseptimizi geliştirmiş ve 2 fazdan oluşan, MASTEK olarak isimlendirdiğimiz projemizi tasarlamıştık.
Proje hazırlık sürecinde, detaylı iş analizleri ve fizibilite çalışmaları yapılarak projenin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği somut bir şekilde ortaya kondu. Teknik hesaplamalar; sadece olumlu piyasa koşulları üzerinden değil, yatırım maliyetlerinde beklenmeyen artış, gelirlerde azalış vb. olumsuz olarak niteleyebileceğimiz senaryolar da dikkate alınarak yapıldı.
Bir işte başarılı olmak için o işin sevdalısı olmak gerektiği şiarından hareketle; Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak sevdalısı olarak, illerimizin ve ülkemizin kalkınması için tüm gayretimizle fikir ve proje geliştirmeye çalışıyoruz. Bu noktada en büyük kaynağımız ve destekçimiz şüphesiz ki sizlersiniz. Burada tamamının ismini zikredemediğim Üniversitemizin değerli hocaları, Sayın Rektörümüzün tam desteği ile bize gelmeseydi ya da Sayın Valimiz bu noktada ilgili tüm kurumları seferber edip projeyi himayelerine almasaydı, sanırım bugün burada bu güzel işi hep birlikte yapıyor olamazdık. Tabii projemizde ortak ve iştirakçi olarak yer alan kamu kurumlarımızı, Ticaret ve Sanayi Odalarımızı, Organize Sanayi Bölgelerimizi, MAKİM, BEYSAD gibi sivil toplum kuruluşlarımızı ve özel sektörden çok değerli şirketlerimizi de unutmamak gerekir. Projemizin bu kadar güçlü olmasında onların sahiplenme düzeyi yadsınamaz ve her türlü övgüye değer. Kamu-Üniversite-Sanayi-STK iş birliği diyoruz ya, sanırım burada en güçlü haliyle vücut bulmuş durumda.
Doğrudan özel sektöre katkı sağlayacak, ülkemizin yurtdışına bağımlılığını azaltacak ve gerek sivil, gerekse askeri alanda milli üretim kapasitemizin geliştirilmesini sağlayacak bu projeyi güçlü bir Kamu-Üniversite-Sanayi-STK iş birliği içerisinde gerçekleştiriyor olmak, bizlere inanılmaz derecede gurur veriyor” dedi.
Hüseyin Ulubeyli, “Kalkınma Bakanlığı olarak, bu projenin güzel çıktılar vereceğine inanıyoruz.”
Kalkınma Bakanlığı Yetkilisi Uzm. Hüseyin Ulubeyli bu projeyi çok kıymetli bulduklarını vurgulayarak, “Proje, Manisa’nın ekonomik potansiyeline uygun olarak hazırlanmış. Projenin girişimci süreci; Kalkınma Ajansı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve özel sektörün iş birliğinin kuvvetlendirmesine katkı sağlamış. Manisa gibi belirli bir sahaya açık olan bir şehrin, teknoloji geliştirmeye doğru yönelmesi ve bu sürece kobileri de dâhil etmek istemesi bizde mutluluk uyandırdı. Proje tek başına kurgulanmamış; teknolojik ve ekonomik gelişme süreci, Kalkınma Ajansının da yönlendirmesiyle bir gelişme programı olarak tasarlanmış.
Kalkınma Bakanlığı olarak 26 Kalkınma Ajansını koordine ediyoruz. Zafer Kalkınma Ajansı, bizim Türkiye genelinde örnek gösterdiğimiz kalkınma ajanslarımızdan bir tanesi. Yerel potansiyelin geliştirilmesinde, yerel birikimi temel alarak farklılaştırılmış arama stilleri geliştiren bir ajansımız. Bu manada ajansa destek olan yönetim kurulu üyelerine ve diğer paydaşlara teşekkür ediyoruz. Biz de ajansa ve sizlere bu gayretinizde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Asıl süreç bundan sonra başlayacak. İnşallah proje çok güzel bir şekilde uygulanır. Güzel çıktılar vereceğine inanıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, “Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak; ülkemize, milletimize ve insanlığa karşı sorumluluğumuzun farkındayız.”
Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, konuya biraz daha makro açıdan bakmak istediğini belirterek, “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiler bu projenin üniversitemiz için, özel sektör için, Manisa bölgesi ve ülkemiz için ne kadar önemli bir proje olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu proje; ülkemizin teknolojideki bağımlılığının yok edilmesi,  Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde duran ve dolayısıyla küresel ayak ve kendisine yöneltilen kuşatmaları, tehditleri kırabilmesi için çok önemli bir projedir.
Günümüzde ülkemizin ciddi bir beka sorunuyla karşı karşıya kaldığını hepimiz görüyoruz, biliyoruz. Küresel arenada ekonomik güçler yeni bir iktisadi, siyasi dünya düzenini oluşturmanın planlarını, kurgularını gerçekleştiriyorlar. Türkiye bu gelişmelere karşı kendisine takılmak istenen prangaları, zincirleri kırarak bir varoluş ve küresel bir oyuncu olma mücadelesini veriyor. Türkiye tarihi birikimi ile bu alanda elbette bu oyunu belli ölçüde oynama imkânına sahip. Ancak dünyadaki etkin ve söz sahibi ülkelere baktığımızda, onların özellikle bilim ve teknoloji alanında söz sahibi olan; teknolojiyi alan değil, üreten ülkeler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye tarihten gelen gücünün ve aklının yanı sıra, bilim ve teknoloji alanında bu atılımı gerçekleştirmek durumunda. Biz bunu gerçekleştirdiğimizde dünya siyasetindeki, bölge siyasetindeki etkinliğimiz çok daha farklı olacaktır. Dolayısıyla bu proje, kendi içinde küçük yerel bir proje olarak başlasa bile, aslında Türkiye’nin bu yöndeki mücadelesine konulan bir tuğla olarak katkı sağlayacak.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak; bu şehrin, bu ülkenin üniversitesi olmanın bilinciyle özel sektörümüzle, kamuyla ve sivil toplumla iş birliğinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve son üç yıllık dönemde bu yönde çok ciddi atılımlar, aşamalar gerçekleştirdik. Organize Sanayi Bölgemizdeki firmalarımız, Vestel ve burada ismini zikredemediğim firmalarımız üniversiteyle buluştu. Daha önce mekân olarak, mesafe olarak birbirimize ne kadar yakın olsak da birbirimizin farkında değildik. Burada herkes kendi öz eleştirisini yaptı. Biz üniversite olarak öz eleştirimizi yaptık. Özel sektör burada istifade edeceği, birlikte çalışabileceği ve iş birliği yapabileceği bir üniversite olduğunun farkına vardı ve bunu değerlendirdi. Manisa’daki Ticaret ve Sanayi Odalarımız bizim bu çalışmalarımıza gerçekten katkı sağladılar, yanımızda oldular, destek oldular. Onlar şu an burada bulunmakla bizatihi bu desteği bize en yakın olarak hissettirmiş oluyorlar. Aynı şekilde Zafer Kalkınma Ajansımız üniversitemizle birçok ortak projeye imza attı. Bu çalışmalarımız, bu ortak projelerimiz bundan sonra da arkadaşlarımın da ifade ettiği gibi artarak devam edecek.
Bizler Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Teknokenti olarak ülkemize karşı, milletimize karşı ve insanlığa karşı sorumluluğumuzun farkındayız. Arkadaşlarım üstün gayretlerle çalışmalarını gerçekleştiriyorlar ve bu çalışmalarımız sadece Teknokette yaptığımız bu çalışmalarla sınırlı değil. Biz sanayi ile ve diğer kesimlerle iş birliğimizi, aynı zamanda eğitim-öğretim modelimizde yaptığımız değişikle de gerçekleştiriyoruz. Bu sene başarılı olarak uygulamaya koyduğumuz iş yeri uygulama eğitimi ile teknik ve sosyal alandaki öğrencilerimiz son yarıyıllarını iş yerlerinde geçiriyor, orada pratik eğitim alıyor. Bunun sanayi iş birliği bakımından ve üniversite-toplum iş birliği bakımından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çok olumlu geri dönüşler aldık. Hem öğrencilerimizden ben şahsen alıyorum, hem firmalarımız bize memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Dolayısıyla üniversite olarak doğru işleri birlikte yapmanın gayreti içindeyiz. Biz bu yönde çalışmalarımıza büyük bir iştiyakla devam edeceğiz. Ben bu imza törenimizle başlayacak olan proje çalışmasının güzel sonuçlarını, yine inşallah hep birlikte en kısa zamanda göreceğimizi umut ediyorum. Bu irade, bu kararlılık bizde mevcut, ajansımızda mevcut ve özel sektörümüzde mevcut. Bu helvayı birlikte yapacağız. Bu noktada emeği geçen arkadaşlarıma özellikle burada tek tek teşekkür etmek istiyorum.
Teknokent genel müdürüme, genel müdür yardımcımıza, yönetim kurulu üyelerimize, değerli öğretim üyesi arkadaşlarıma, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimize ve uzman arkadaşlarımıza, bize inanan, güvenen ve bu projeyi destekleyen Kalkınma Bakanlığımıza, aynı şekilde bu projenin bir kısmı içinde bizimle birlikte çalışan, yer alan Vestel firmamıza ve son olarak tabii ki bizi her zaman, her yerde, her şartta destekleyen, yüreklendiren, bize güç veren kıymetli Valimize teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu proje ve bundan sonra hayat koyacağımız projelerimiz hayırlı uğurlu olsun. Üniversitemize, özel sektörümüze, Manisa’mıza, ülkemize faydalı sonuçlar doğursun” diye konuştu.  
Mustafa Hakan Güvençer, “Bu proje; teknik altyapıları ilimize, hatta bölgemize kazandırmanın ötesinde doğrudan insana dokunan bir projedir.” 
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, “AKÜM projesi, proje ilerledikçe dış kaynak ihtiyacı duymadan kendisini finanse edebilecek ve sürdürülebilir kılacak bir projedir. Bu yönüyle laboratuvar, araştırma merkezi vb. geleneksel teknik altyapı projelerinden farklılaşmaktadır. Çünkü bu proje kapsamında sadece ar-ge, tasarım vb. daha çok üretim öncesi olarak niteleyebileceğimiz faaliyetler değil, doğrudan Manisa sanayicisi ile birlikte ticarileştirilebilir yeni ve katma değerli ürünlerin prototip geliştirme çalışmaları yapılacaktır. AKÜM projesi, en gelişmiş tasarım yazılımları, optik tarama cihazları, üst düzey prototipleme ekipmanları ve Endüstri 4.0 uyumlu akıllı fabrika gibi teknik altyapıları ilimize, hatta bölgemize kazandırmanın ötesinde, doğrudan insana dokunan bir projedir. Öğrencilerimizin en nitelikli şekilde iş hayatına kazandırılmasını sağlayacaktır. Öğrencilerimiz kitabi bilgilerin çok ötesinde, bizzat ileri teknoloji bu sistemleri görerek ve kullanarak uzmanlaşacaklardır. Bu yönüyle projemizin, üniversitemiz ve öğrencilerimiz açısından da ciddi bir katma değer ve çarpan etkisi oluşturacağını düşünüyorum.
İlimizin ve ülkemizin gururu Vestel’e ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bugün burada AKÜM projesinin sözleşmesine ek olarak; Manisa Teknokent ile Vestel arasında iş birliği ve destek protokolünü imzalayacağız. Bu protokol ile Vestel; projemize hem teknik destek sağlayacağını, hem de dönemler halinde 1 Milyon TL tutarında nakdi katkı vereceğini ilan etmiş olacak. Manisa’mızın geleceği için son derece önemli olduğunu değerlendirdiğimiz bu projemize özverili şekilde iştirakinden dolayı Vestel’i tebrik ederim. Özel sektör tarafından doğrudan sahiplenilmesi ve finansman sağlanması yönüyle de projemiz, bu zamana kadar uygulanan güdümlü projeler arasında ilk ve tek olma özelliğini taşımaktadır. Hepinize emeklerinizden ve katılımlarınızdan ötürü teşekkür ediyor; en başarılı şekilde uygulanmasını ve sonuçlanmasını temenni ediyorum” dedi.

Ardından Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz ve Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş tarafından “Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (MCBÜ-AKÜM) Güdümlü Projesi”; Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ve Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarpel tarafından “Manisa Teknokent-Vestel İşbirliği ve Destek Protokolü” imzalandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir