TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Manisa Teknokent Ziyareti

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Manisa Teknokent Ziyareti

Üniversitemiz Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçilik Koordinatörlüğü, Manisa Teknokent ve MCBÜ Üniversite-Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSİTEM) tarafından düzenlenen “MCBÜ II. Uluslararası Üniversite Sanayi İşbirliği AR-GE ve İnovasyon Kongresi”nin ikinci gününde Üniversitemizin konuğu olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Yeni TÜBİTAK’  konulu bir konuşma yaptı.
Konuşma, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Bilal Gümüş ve Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, dekanlar, Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarpel, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci tarafından büyük ilgiyle dinlendi.
Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Yeni TÜBİTAK’ konulu sunumunda, bugün itibariyle TÜBİTAK desteklerinin etkisine bakıldığında, kapasite oluşturma anlamında önemli bir mesafe alındığını ifade ederek; oluşan bu kapasitenin etkin ve verimli kullanımı, yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, üretilip müşteri ile buluşturulması aşamalarında eksiklikler olduğunu söyledi. Özellikle yüksek teknolojide, beklediğimiz sonuca henüz ulaşamadığımıza dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, ülkemizin öncelikli makro hedeflerine ulaşabilmek için tasarlanan ve bu yılın ikinci yarısında başlatılan yüksek teknoloji platformları programlarına vurgu yaptı.
Bu programlar vasıtası ile TÜBİTAK desteklerine yeni dönemde; çıktı ve başarı odaklı, üniversite-sanayi işbirliğine önem veren, yüksek teknoloji ve yüksek katma değeri hedefleyen bir ivme kazandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Hasan Mandal, 2023 hedeflerine ulaşma yönünde bu çabalarının ne kadar gerekli olduğunun altını çizdi. Prof. Mandal;  AR-GE ve yenilik faaliyetleri yapan kurum ve kuruluşlarımızın kendi bünyelerinde sahip olduğu bilgi birikimi ve teknolojik yetkinliklerin, işbirliği oluşumlarıyla ve yenilikçi ürün hedefleriyle en hızlı biçimde ulusal ölçekte faydaya dönüştürülmesi, yani ekonomiye yüksek katma değer olarak dönmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ortaokullardaki, liselerdeki proje yarışmalarının tümü de dahil olmak üzere,  ülkemizdeki genç arkadaşlarımızla 2017 yılında 10 milyon kişiyle birebir muhatap olmuşuz. Bu Türkiye’nin nüfusu dikkate alındığı zaman önemli bir sayı. Bilim insanı destek programlarımız sayı olarak az ama bütçe olarak büyük kısmını oluşturan, daha çok akademiye ve sanayiye yönelik destek programlarımız. Yine bu kapsamda değerlendirildiği zaman, 2017-2018 yılının ilk çeyreği dikkate alındığında, 3 milyar TL kullandırmışız. Bunun yüzde 55’i akademik destek programlarına odaklı, ardından sanayi destek programlarımız geliyor. Akademik destek programlarımıza bakıldığı zaman, sanayi destek programlarıyla arasındaki en önemli farklılık desteklenme oranında, bu da yüzde 15’ler civarında. Yani projelerin yüzde 85’i yeterli bulunmuyor. Mesaj noktasında böyle bir değerlendirmemiz var. 2018 yılımızın son çeyreğinde bütçemizin azaldığı da düşünülmesin. Bu sene bütçesel anlamda daha çok fon kullanmış olacağız. Bu bütçe, geçen yıl sonu 990 milyon TL gibiydi. Bu yıl onun üzerine çıkacağız” diye konuştu.
Prof. Dr. Hasan Mandal, “2018 yılı ötesinde temel stratejimizi araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde ulusal hedeflere odaklanmış, nitelikli bilgi ve nitelikli insan üzerine kurguladık. Ulusal yenilik ekosistemimizde girdi odaklı bir sistemden, çıktı odaklı sisteme geçiş yapmayı hedefledik. Yeni dönemde etki potansiyeli yüksek ve büyük bütçeli AR-GE konsorsiyum projelerini; teknoloji hazırlık düzeyleri odaklı ara çıktılar üzerinden, kontrol noktaları oluşturarak aşamalı şekilde destekleyeceğiz” dedi.
Girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmesini amaçlayan projeleri desteklemeye devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK Akademiye Yönelik Destekler-ARDEB; TÜBİTAK Sanayi Destekleri-EYDEB; Bilim, Teknoloji ve Yenilik Alanında Hedeflere Ulaşma Düzeyi; Türkiye’nin Temel Problemleri: Akademide Çıktı Niteliği; Küresel Rekabetçilik Endeksi 2017-2018; Türkiye, Küresel Rekabetçilik Endeksi 2017-2018; Türkiye, Hedef Odaklı Yaklaşımlar, İyileştirme Alanları; 1004-TÜBİTAK Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı; TÜBİTAK Sanayi İşbirliği Ağları Mekanizması (SAYEM); Doktora Öğrencilerine Yönelik Çift Bursiyerlik; Sanayi Doktora Programı, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı 2232, Teknoloji Tabanlı Erken Aşama Girişimcilik, 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı, TÜBİTAK Uluslararası Bilim ve Teknoloji İşbirliği-UİDB, Birinci 100 Günlük Hükümet İcraat Programı TÜBİTAK Eylemleri” konularında detaylı bilgiler vererek, “Temel mantıkla bakıldığı zaman; üniversite-sanayi işbirliğini kurumsal anlamda daha da büyütmek durumundayız. Yaptıklarımızı sadece iş yapmış olmak için yapmamalıyız. Çıktısını ölçebileceğimiz bir modelle süreçleri yönetmeliyiz. TÜBİTAK dediğimiz sizlersiniz. Yoksa orası bir bina ve ben de orada belli bir süre için görevlendirilmiş olan kişiyim. Ama TÜBİTAK dediğimiz, Türkiye’nin her köşesinde, sürecin içinde olan sizlersiniz. TÜBİTAK’ta işler iyi gidecekse sizlerin vasıtasıyla olacak. Bu duygu ve düşüncelerle,  kongrenin başarılı ve verimli geçmesini diliyorum” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, bu yoğun temposu ve programı içinde, Üniversitemize de vakit ayıran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür plaketini takdim ederek, “Sayın TÜBİTAK Başkanımız programına çok titiz bir biçimde uyuyor. Kıymetli hocamız bize bu temposuyla örnek oluyor. Hepimizin Prof. Dr. Hasan Mandal gibi aşkla, şevkle çalışmamız gerekiyor. İnşallah Manisa Celal Bayar Üniversitesi, yeni TÜBİTAK’ta gündeme gelen bu değişime en kısa zamanda ayak uydurmak suretiyle; ülkemizin gelişmesine, cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. İyi ki varsınız” diye konuştu.
Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasının ardından, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi eşliğinde Manisa Teknokentte incelemelerde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir